Bel ons: (+32) 488/96-51-74

Veel gestelde vragen

Vaak krijgen wij vragen over wat rittensport nu effectief inhoudt, op deze pagina staan deze veel gestelde vragen, met een zo specifiek mogelijk antwoord.


Rittensport is in de eerste plaats GEEN rally. Je hebt geen speciale wagen nodig of zeer speciale uitrusting. Rittensport is een navigatiewedstrijd die verreden kan worden met een gewone wagen.
De deelenemrs bestaan altijd weer uit een team van maximaal 2 personen. Je krijgt de dag zelf een wegbeschrijving (roadbook) die je dan moet volgen.
Onderweg kan men letters, cijfers, stempels, tijdscontroles en stempelcontroles tegenkomen. Dit zijn controles van de inrichter om te controleren of de deelnemer al dan niet het correcte parcours aflegde.

Klassen geven de moeilijkheidsgraad aan van het roadbook. Er zijn 3 VAS klassen namelijk: Recreatie, Toerisme en Sport. De RPR Gapersrit heeft een eigen klasse namelijk Initiatie.
De gemakkelijkste klasse is deze van de RPR Gapersrit namelijk Initiatie. Wij proberen mensen zonder ervaring toch eens te laten proeven van rittensport door situaties duidelijk te beschrijven.
Hieronder even opgelijst wat je allemaal kan verwachten in de klassen:
Initiatie: dit is een eigen klasse die enkel kan verreden worden op de RPR Gapersrit. Deze bevat bol-pijl en kaaroefeningen. In het eerste deel is er extra uitleg voorzien bij moeilijkere situaties.
Recreatie: dit is de gemakkelijkste klasse op kampioenschapsniveau. Deze klasse bevat gewone bol-pijl en kaartoefeningen.
Toerisme: deze klasse is al wat moeilijker en bevat visgraat, blinde, blokkades lijn en punt-pijl ritten.
Sport: Dit is de moeilijkste klasse. Deze klasse bevat alles van voorgaande klassen (uitgezonderd Initiatie) met extra natuurlijke blokkades en een hogere moeilijkheid van navigeren.

Tuurlijk! Iedereen kan en mag meedoen met zo'n wedstrijd. Je moet minimaal 12jaar zijn en de bestuurder van de wagen moet beschikken over een geldig rijbewijs.

Nee, helemaal niet zelfs! Veel mensen denken dat rittensport een rally is, maar dat is het niet. De gemiddelde snelheid bedraagt meestal 24-25 km/u in deze ritten. Een speciale wagen of rally wagen is zeker niet de bedoeling. Je wagen moet namelijk gekeurd zijn en toegelaten tot de openbare weg.
Je make natuurlijk altijd meedoen met een oldtimer of een look-alike rallywagen.